TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z kalarepki i ogórka. Poczuj wiosenne orzeźwienie.


Dzisiaj, dosłownie na kilka dni przed świętami mam dla Was nowy przepis. Tym razem na pyszną i orzeźwiającą sałatkę z kalarepki i ogórka. Prosta i szybka, zaledwie z pięciu składników. Idealna na stół wiekanocny, ale nie tylko. Ten przepis sprawi, że w pełni poczujecie wiosnę.
 

Sałatka z kalarepki i ogórka składniki:


  • 2 nieduże kalarepki
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sałatka z kalarepki i ogórka przygotowanie:


  1. Ogórka umyć i pokroić na plasterki, opruszyć solą, a następnie odstawić na dziesięć minut.
  2. Kalarepki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z koperkiem.
  3. Ogórka odcedzić z nadmiaru płynu, dodać do kalarepki z koperkiem, przyprawić, zalać jogurtem i wymieszać.
  4. Sałatka z kalarepki i ogórka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Wybrane dla Ciebie